Joogasutra on filosofinen perusteksti joogan oppimiseen ja opettamiseen. Se on klassikkoteos, jonka on kirjoittanut henkilö nimeltään Patanjali. Teos sisältää 196 aforismia eli ajatelmaa siitä, mitä jooga on. Siinä käydään läpi, kuinka joogan avulla voidaan pysytellä terveenä ja, miten meditaation avulla voidaan saavuttaa mielenrauha ja onnellisuus. Jokainen aforismeista on lyhyt ja ytimekäs.
Joogafilosofia on tärkeä osa joogan harjoittamista. Se on läsnä joka kerta, kun asetumme matollemme tekemään harjoitusta, oli kyse sitten hengitysharjoituksesta, meditaatiosta tai asanaharjoituksesta. Joogafilosofiasta voimme löytää ohjeet harjoitukseemme, ja näin saamme siitä syvemmän kokemuksen. Joogafilosofiaa olisi hyvä ajatella niin, että se on osa ihan jokaisen harjoitusta, tasosta riippumatta. Joogan filosofinen tausta voi tuoda uuden ulottuvuuden harjoitukseen.
Joogamenetelmän kahdeksan osaa:
1. Yama - eettiset ohjeet:
➰Ahiṃsā: väkivallattomuus
➰Satya: totuudenmukaisuus
➰Asteya: varastamattomuus
➰Brahmacarya: pidättyväisyys
➰Aparigraha: omistamattomuus
2. Niyama - ohjeet/asenteet itseä kohtaan:
➰Shaucha: puhtaus
➰Santosha: tyytyväisyys ja itsensä hyväksyminen
➰Tapas: itsekuri
➰Svadhyaya: itsetutkiskelu
➰Ishvarapranidhana: egosta irtipäästäminen
3. Āsana – asentoharjoitukset
4. Prānāyāma - hengitysharjoitukset
5. Pratyāhāra - aistien hallinta
6. Dhāraṇā- keskittyminen
7. Dhyāna - meditaatio
8. Samādhi - syvä mietiskelyn tila, autuus
Tunnistat ehkä osan kahdeksanosaisesta järjestelmästä jo entuudestaan. Kuten sanottu, pidän tämän kirjoituksen lyhyenä pintaraapaisuna, mutta palaan avaamaan käsitteitä hieman seuraavissa kirjoituksissani.
PS. Alla olevan käännökset Jooga Sutralle 1-2 löysin Anne Nuotion Internet sivuilta. Mikä ihaninta hänen käännöksensä ovat ymmärrettäviä kenelle vain. ❤️